Skip to main content

Zupa grzybowa z pierogami z kaszą

Składniki:

  • 100 g grzybów suszonych 
  • 1 cebula 
  • 1 liść laurowy 
  • 5 ziarenek pieprzu 
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól 
  • ciasto na pierogi: 
  • 350 g mąki 
  • 1 jajko 
  • 125 ml ciepłej wody 
  • farsz: 
  • ćwierć kilo kaszy gryczanej 
  • 1 jajko 
  • pieprz
img

Przygotowanie

Grzyby zalać 2 litrami ciepłej wody i moczyć co najmniej 2 godziny. Włożyć całą cebulę (bez przypiekania!), doprawić listkiem laurowym i pieprzem. Gotować półtorej godziny, odcedzić. Czystą zupę zaciągnąć dużą ilością gęstej śmietany. Na koniec doprawić solą i wcisnąć odrobinę cytryny do smaku.

W międzyczasie zrobić pierogi. Do dużego garnka pełnego wrzącej, osolonej wody (jak na makaron) wrzucić opłukaną kaszę i gotować do miękkości. Po starannym odcedzeniu, gdy nieco przestygnie, wbić do kaszy całe jajko, wymieszać dokładnie i doprawić pieprzem.

W rozwałkowanym podstawowym cieście pierogowym, które powinno być cienkie i mocne wyciąć kółka o średnicy 3-4 cm, żeby potem cały pieróg można brać na jeden kęs. Nie trzeba zużywać całego ciasta. Gotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Do talerza wkładać po 5-7 pierożków, i zalewać zupą.

Zupy

Zupa grzybowa z pierogami z kaszą

Najnowsze odcinki