Przepis pochodzi z Irlandii, gdzie cydr od dawien dawna jest bardzo ważnym składnikiem kulinarnym. Zupełnie niedawno pojawił się i polski cydr, więc warto podglądać innych, by wiedzieć, jak go w kuchni wykorzystać. Irlandzka kuchnia zaskakująco często trafia w nasze upodobania, podobnie rzeczony schab, zwłaszcza że tradycyjnie podaje się do dania ziemniaczane puree, puszyście ubite z masłem i śmietanką, doprawione szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Ze schabu odcinamy ew. nadmiar tłuszczu, kroimy mięso w plastry grube mniej więcej na dwa palce, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy mięso na patelnię na rozgrzany olej, smażymy na mocnym ogniu przez ok. 5 min. z każdej strony, ładnie rumieniąc. Mięso przekładamy na półmisek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100 C; z patelni zlewamy olej spod smażenia, dodajemy masło, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, lekko rumienimy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, cukier, mieszamy, po chwili wlewamy cydr i ocet, dodajemy musztardę i listki tymianku, gotujemy kilka minut, aż całość się zredukuje i nabierze konsystencji sosu. Doprawiamy sos do smaku pieprzem i ew. solą, wyjmujemy półmisek z mięsem z pieca, obkładamy całość jabłkami z sosem, podajemy.