Kaczki można piec, lecz można też, a nawet należy je dusić. Dzięki dostępności mrożonych grzybów danie nadaje się do przyrządzenia również poza sezonem grzybowym. Używając grzybów mrożonych należy pamiętać, by nie rozmrażać ich całkowicie przed użyciem, gdyż wówczas wycieknie z nich cały aromatyczny sok, a częściowo zamrożone łatwiej się kroją.
Kaczkę podzielić na 6 części, natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na oleju rumieniąc. Przełożyć do rondla, podlać winem i odrobiną wody, następnie dusimy pod przykryciem ok. 2 godz. na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewając jeszcze nieco wodą. Ostudzoną kaczkę obrać z kości, a z sosu spod kaczki usunąć nadmiar tłuszczu. W osobnym naczyniu rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry grzyby, wlać odtłuszczony sos spod kaczki i dusić na małym ogniu ok. 10 min. Dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć kawałki kaczki, pogrzać i podawać np. z kluseczkami.