Skip to main content

Karp gotowany w piwie

Składniki:

  • 1 karp
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 butelka jasnego piwa
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka, posolić, włożyć do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodać pokrojone jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, posolić popieprzyć, zalać piwem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na silnym ogniu ok. 5 min., zmniejszyć ogień i delikatnie gotować ok. 10-15 min.

Kawałki ryby wyłożyć na półmisek, polać przecedzonym wywarem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze odcinki