Skip to main content

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bobem

(Włochy)

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka peperoncino lub chili
  • 200 g bobu
  • kilkanaście różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • kilkanaście listków bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
img

Przygotowanie

W krajach śródziemnomorskich bób używany jest w wielu daniach, a suszony dostać można przez cały rok. W tym sosie używamy świeżego bobu oraz pomidorków koktajlowych, które nie powinny całkowicie rozpaść się podczas gotowania. Suszone peperoncino można zastąpić świeżą albo sproszkowaną papryczką chili.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko go rumienimy. Dodajemy pokruszoną papryczkę peperoncino, wcześniej podgotowany i wyłuskany z łupin bób, mieszamy, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, solimy, wlewamy wino, gdy prawie całe wyparuje z patelni, dodajemy masło, po chwili ugotowany al dente, odcedzony makaron, mieszamy, podajemy, posypując każdą porcję parmezanem.

Potrawy z ryżu i makaronu

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bobem

(Włochy)

Najnowsze odcinki