Do garnka dodać ziemniaki przekrojone na pół. Przed dodaniem do potrawy szafran zalać odrobiną gorącej wody spod ziemniaków. W międzyczasie posiekać czosnek, dodać do gotujących się ziemniaków wraz z szafranem i papryką wędzoną. Gotować aż do ugotowania się ziemniaków. Rybę pokroić na kawałki odpowiednie do jedzenia łyżką, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać dużą ilość oliwy i usmażyć kawałki ryby na dużym ogniu. Zdjąć je łyżką cedzakową, oliwę wykorzystać do przygotowania sofrito.
Sofrito
Cebulę i paprykę pokroić w paski i smażyć kilka minut na oliwie pozostałej po smażeniu ryby. Obrać pomidory ze skórki, odciąć stwardniałą część i łyżką wyjąć pestki. Tak filetowane pomidory dodać do sofrito, smażyć kilka minut na patelni aż wszystko zmięknie.
Sofrito i posiekaną natkę pietruszki dodać do wywaru, gotować dwie-trzy minuty. Następnie dodać rybę, gotować kilka minut tak, by ryba się nie rozpadła. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą, podawać gorącą.