Skip to main content

Szarpana wieprzowina w stylu tex-mex

Grill, odc. 173

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej (w jednym kawałku)
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2-3 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 100 g tureckiej pasty z pieczonej papryki (nieostrej)
  • słoiczek papryczek chipotles
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa do smażenia
img

Przygotowanie

 

Łopatkę natrzeć solą i kminem rzymskim. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej mięso do zrumienienia z obu stron. Dodać pomidory i pastę, wlać kieliszek czerwonego wina i szklankę wody. Pokroić czerwoną cebulę i czosnek na kawałki, dodać do garnka. Wsypać kmin w ziarnach, wędzoną paprykę, oregano i chipotles według uznania (jest sos ostry, można dodać np. ½ słoiczka, ok. 100 g). Dusić pod przykryciem 3 godziny, aż mięso się rozpadnie. Mięso przy użyciu widelców porwać na kawałki.

Podawać w tortillach, tacos lub bułkach hamburgerowych z salsą i sosem tabasco.

MięsaPrzepisy z YouTube

Szarpana wieprzowina w stylu tex-mex

Grill, odc. 173

Najnowsze odcinki