Skip to main content

Burgery z sarniny

Składniki:

  • 800 g sarniny z udźca
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 duża biała cebula
  • 4 ogórki konserwowe (korniszony)
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • 2 filety z anchois (sardeli)
  • kilkanaście kropli sosu tabasco
  • kilkanaście kropli sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Oczyszczone z błon mięso przepuścić przez maszynkę. Dodać bardzo drobno posiekane cebulę, korniszony, kapary i sardele, mieszać, dodając pozostałe przyprawy (bez soli i pieprzu) oraz brandy. Po dokładnym wymieszaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszać. Wilgotna dłonią formować hamburgery, smażyć krótko na mocnym ogniu z obu stron, by pozostały różowe w środku, podawać z domowymi frytkami.

Najnowsze odcinki