Skip to main content

Zupa rybna z mleczem

Składniki:

  • 4 głowy, ogony i kręgosłupy z karpia lub innych słodkowodnych ryb
  • mlecz z karpii mleczaków (przed wigilją w sklepach filetujących karpie mlecz można kupić osobno)
  • 3 duże cebule
  • 1 zielona i 1 czerwona papryka
  • 1 ostra papryczka czuszka (może być suszona)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki węgierskiej w proszku
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

 

Głowy, ogony, kręgosłupy, cebule, papryki i ostrą papryczkę zalać 2 l wody, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gotować na małym ogniu 2 godz., doprawiając nieco solą.

Wywar przecedzić, zachowując cebule i głowy, głowy obrać z mięsa, mięso przetrzeć razem z cebulą, dodać do wywaru.

Wywar doprawić papryką w proszku, solą i świeżo zmielonym pieprzem, zagotować, dołożyć mlecz, trzymać na małym ogniu ok. 10 min, podawać.

Najnowsze odcinki