W identyczny sposób przygotować można filety z dorsza. W obu wypadkach należy wybrać grube kawałki ryby, bowiem cienkie zbyt szybko obeschną w piekarniku. Masę z bułki tartej i sera, którą nakłada się na rybę, można delikatnie zwilżyć białym wytrawnym winem, jeśli komuś religia na to pozwala.
Przygotowanie
Naczynie do zapiekania smarujemy połową oliwy, wkładamy doń 4 posolone kawałki ryby. W misce mieszamy bułkę tartą ze startym serem, drobno posiekaną pietruszką i czosnkiem, dodajemy resztę oliwy, całość pieprzymy (solić nie trzeba, ser jest słony). Wszystkie składniki mieszamy, gdyby całość była zbyt sucha, zwilżamy nieco wodą, formujemy dłońmi coś w rodzaju panierki i układamy ją na wierzchu każdego kawałka ryby, obkładając dodatkowo wiórkami masła. Wsadzamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 10. min., aż ryba się upiecze a panierka zarumieni, tworząc chrupiąca skorupkę, natychmiast podajemy.