Skip to main content

Grecka zupa cytrynowa z oregano i miętą

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z kurczaka lub cielęciny
  • 100 g ryżu
  • 4 żółtka
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 4 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 pęczek świeżej mięty
img

Przygotowanie

Najprostsza wersja słynnej greckiej zupy cytrynowej. Ubijanie żółtek i soku z cytryny z gorącą zupą zagęszcza całość, należy jednak pamiętać, że tak przygotowanej zupy nie można ponownie zagotować, gdyż zetną się żółtka.

Przygotowanie

Przepłukany na sicie ryż gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, ugotowany dodajemy do gorącego wywaru i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce mieszamy żółtka z oregano i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn, stopniowo dodajemy niewielkie ilości gorącej zupy, ubijając widelcem lub trzepaczką, całość wlewamy do garnka z zupą i mieszamy, przelewamy do miseczek, dekorując każdą porcję podartymi listkami mięty.

Zupy

Grecka zupa cytrynowa z oregano i miętą

Najnowsze odcinki