Skip to main content

Tyrolska zupa z białego wina

Składniki:

  • 500 g fasoli jaś
  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 1 suszona ostra papryczka (czuszka lub peperoncino)
  • 3 łyżki masła lub oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
img

Przygotowanie

Zupa powszechnie przygotowywana w Południowym Tyrolu i Austrii. By smakowała jak należy, musi mieć konsystencję pianki. Musimy zatem użyć tłustej, słodkiej śmietanki i bardzo mocnego, idealnie odtłuszczonego bulionu wołowego.

Przygotowanie

Kromki chleba kroimy w kostkę, lekko rumienimy na maśle, posypujemy cynamonem, odstawiamy. Zagotowujemy bulion z winem, maksymalnie zmniejszamy ogień, w misce mieszamy żółtka ze śmietanką, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, stopniowo wlewamy gorącą zupę do miski ubjając trzepaczką, spieniony płyn przelewamy do miseczek z grzankami, dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, natychmiast podajemy.

Zupy

Tyrolska zupa z białego wina

Najnowsze odcinki