Skip to main content

Zupa z buraków z kminem i jogurtem

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 750 g buraków
  • 1 duży, mączysty ziemniak
  • 1,25 l wody
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g gęstego naturalnego jogurtu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • dodatkowa oliwa do skropienia
img

Przygotowanie

Oprócz buraków w tej zupie z rodem z Północnej Afryki główną rolę odgrywa kmin, zwany też rzymskim lub arabskim, po angielsku cumin, którego nie należy pomylić z naszym kminkiem, gdyż efekt smakowy będzie zupełnie inny.

Przygotowanie

Rozgrzewamy w garnku oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy na średnim ogniu, lekko soląc i mieszając, aż cebula lekko się zezłoci. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kmin, dusimy kolejne 2 min. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę buraki i tak samo przygotowanego ziemniaka, wlewamy wodę, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Całość dokładnie miksujemy, dodajemy ocet, połowę drobno posiekanej natki pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy, podajemy w miseczkach nałożywszy na każdą porcję kleks z jogurtu, posypawszy resztą pietruszki i skropiwszy kilkoma kroplami oliwy.

Zupy

Zupa z buraków z kminem i jogurtem

Najnowsze odcinki