Oprócz buraków w tej zupie z rodem z Północnej Afryki główną rolę odgrywa kmin, zwany też rzymskim lub arabskim, po angielsku cumin, którego nie należy pomylić z naszym kminkiem, gdyż efekt smakowy będzie zupełnie inny.
Przygotowanie
Rozgrzewamy w garnku oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy na średnim ogniu, lekko soląc i mieszając, aż cebula lekko się zezłoci. Dodajemy drobno posiekany czosnek i kmin, dusimy kolejne 2 min. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę buraki i tak samo przygotowanego ziemniaka, wlewamy wodę, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Całość dokładnie miksujemy, dodajemy ocet, połowę drobno posiekanej natki pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy, podajemy w miseczkach nałożywszy na każdą porcję kleks z jogurtu, posypawszy resztą pietruszki i skropiwszy kilkoma kroplami oliwy.