Skip to main content

Almkäsesuppe – zupa serowa

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml śmietanki 18 proc.
  • 150 gr sera żółtego (almkäse, bergkäse lub mieszanki gruyera z ementalerem)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • pieprz
img

Przygotowanie

W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Wlać bulion i białe wino, gotować ok. 15 min. Dodać starty ser i mieszając czekać, aż ser się rozpuści. Dolać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku gałką, pieprzem i ewentualnie solą, podawać przybrawszy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie też z grzankami.

Zupy

Almkäsesuppe – zupa serowa

Najnowsze odcinki