Skip to main content

Zupa fasolowa a la Jokai

Składniki:

  • 1 wędzona golonka
  • 300 g fasoli (małej, nakrapianej)
  • 1 liść laurowy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki węgierskie papryki w proszku
  • 200 g drobnych kluseczek
  • 200 g paprykowej kiełbasy
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
img

Przygotowanie

Golonkę namoczyć na noc, wodę odlać, zalać ponownie i wstępnie obgotować. Fasolkę również namoczyć na noc. Do smaku spod golonki, dodać golonkę pokroić w kostkę i namoczoną fasolkę. Po 15 min gotowania dodać jarzyny; seler, marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę. Wrzucić liść laurowy. Na maśle i drobno posiekanej cebuli, z dodatkiem czosnku zrobić rumianą zasmażkę, pod koniec dodać do zasmażki paprykę.

Do zupy dać zasmażkę i kluseczki z bardzo twardego ciasta (csipetke), szczypie się je w wielkości ziarnka grochu. Następnie dodać paprykowaną kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotować ok. 10 minut.

Doprawić octem winnym, zaprawić śmietaną. I podawać z kleksem śmietany.

Zupy

Zupa fasolowa a la Jokai

Najnowsze odcinki