Skip to main content

Ajo Blanco – chłodnik migdałowy

Andaluzja, odc. 146

Składniki:

  • 200 g migdałów obranych ze skórki
  • czerstwa ośródka pszennego pieczywa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • woda źródlana
  • oliwa
img

Przygotowanie

Andaluzyjski chłodnik migdałowy to rzecz, która ma swoje korzenie w czasach jeszcze sprzed rekonkwisty, gdy na Półwyspie Iberyjskim istniały kalifaty. To właśnie Arabowie nauczyli dzisiejszych Hiszpanów miłości do migdałów, czego niezwykłym potomkiem jest ta właśnie doskonała zupa.

Jeśli migdały nie są obrane, należy zalać je wrzątkiem, i obrać po zmięknięciu. Ośródkę chleba oblać octem winnym i wodą, by zmiękły. Obrane ząbki czosnku wraz z migdałami i ośródką chleba zmiksować w blenderze, dodając wodę stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do naczynia, dodać niewielką ilość oliwy, wymieszać, w razie potrzeby doprawić octem winnym. Schłodzić w lodówce bądź włożyć do talerza kilka kostek lodu. Podawać z pokrojonym w kostkę melonem lub z winogronami.

 

 

Przepisy z YouTubeZupy

Ajo Blanco – chłodnik migdałowy

Andaluzja, odc. 146

ma