Skip to main content

Risotto al lambrusco

Włochy, odc. 149

Składniki:

  • 320 g ryżu carnaroli
  • 50 g parmezanu
  • 2 surowe kiełbaski z ziarnami kopru włoskiego (salsiccia)
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml czerwonego wina (lambrusco)
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • parmezan do podania
img

Przygotowanie

Niemal każdy włoski region ma swoją własną wersję risotta, którego głównym składnikiem jest lokalne wino. Północny region Emilia-Romania sławi się swym winem o nazwie lambrusco, toteż nie dziwi, że lokalne risotto to risotto al lambrusco właśnie. Poza tym znakomitym winem na owo risotto składa się jeszcze surowa kiełbaska, czyli salsiccia, która aromatyzowana jest ziarnami kopru włoskiego. W Polsce kiełbaski te można zakupić we włoskich delikatesach.

 

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić, lecz nie zarumienić drobno posiekaną cebulę. Kiełbaskę wyjąć z osłonki, dodać do cebuli i rozgnieść łyżką, wymieszać. Dodać ryż carnaroli, poddusić chwilę, aż ziarenka staną się szkliste. Podlać ryż kieliszkiem lambrusco, gotować aż do wchłonięcia wina, następnie podlać bulionem warzywnym i gotować do zmięknięcia ryżu. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać masło, garść parmezanu i zakryć garnek na 5 minut. Wymieszać, podawać w głębokim talerzu posypane parmezanem.

ma