Pęczek natki pietruszki
ma
Jednym z największych skarbów Madery są pierwotne lasy wawrzynowe, występujące już tylko w kilku miejscach na świecie, nadal porastające serce portugalskiej wyspy. Miejscowi, korzystając z tego bogactwa, przygotowują swój wielki lokalny przysmak: rodzaj szaszłyków o nazwie espetadas, smażonych na kijkach z wawrzynu podawanych z tradycyjnym, lokalnym chlebem – bolo de caco. Z racji faktu, że w Polsce drewno wawrzynu może być trudno dostępne, wykorzystać możemy świeże liście laurowe, którymi rozdzielimy kawałki mięsa.
Przygotowanie
Mięso pokrojone w kostkę nadziać na szpikulec przetykając je listkami laurowymi, na koniec natrzeć je solą i włożyć nad grill lub do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut (medium rare). Gdy mięso będzie gotowe, zdjąć na talerz i podawać z bolo de caco (tradycyjnym chlebem z Madery) podpieczonym na grillu i posmarowanym masłem czosnkowym oraz z sałatką z sałaty, czerwonej cebuli i pomidorów skropionych oliwą.
Masło czosnkowe
Posiekać czosnek, natkę pietruszki i dobrze wymieszać z masłem, osolić do smaku.
Pęczek natki pietruszki
ma