Skip to main content

Espetadas bolo de caco

Portugalia, odc. 161

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego pokrojonego w kostkę (polędwica, rump steak lub inne niezbyt tłuste mięso)
  • garść świeżych liści laurowych
  • sól
  • Masło czosnkowe:
  • 200 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
img

Przygotowanie

Jednym z największych skarbów Madery są pierwotne lasy wawrzynowe, występujące już tylko w kilku miejscach na świecie, nadal porastające serce portugalskiej wyspy. Miejscowi, korzystając z tego bogactwa, przygotowują swój wielki lokalny przysmak: rodzaj szaszłyków o nazwie espetadas, smażonych na kijkach z wawrzynu podawanych z tradycyjnym, lokalnym chlebem – bolo de caco. Z racji faktu, że w Polsce drewno wawrzynu może być trudno dostępne, wykorzystać możemy świeże liście laurowe, którymi rozdzielimy kawałki mięsa.

 

Przygotowanie

Mięso pokrojone w kostkę nadziać na szpikulec przetykając je listkami laurowymi, na koniec natrzeć je solą i włożyć nad grill lub do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut (medium rare). Gdy mięso będzie gotowe, zdjąć na talerz i podawać z bolo de caco (tradycyjnym chlebem z Madery) podpieczonym na grillu i posmarowanym masłem czosnkowym oraz z sałatką z sałaty, czerwonej cebuli i pomidorów skropionych oliwą.

Masło czosnkowe

Posiekać czosnek, natkę pietruszki i dobrze wymieszać z masłem, osolić do smaku.

MięsaPrzepisy z YouTube

Espetadas bolo de caco

Portugalia, odc. 161

Pęczek natki pietruszki

ma