2 liście laurowe
ma
Dalmacja to rzecz jasna konotacje morskie. Poniższe danie, które morze łączy z lądem, jest w arsenale moich ulubionych dalmatyńskich potraw. Kałamarnicę można zastąpić kalmarem, który w Polsce jest dostępny mrożony.
Kałamarnice wprzódy oczyścić z wnętrzności, odciąć głowę, macki i kręgosłup. Kałamarnice pokroić na kostki, nie zmywać inkaustu. W rondlu na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Drobno posiekać czosnek i natkę pietruszki wraz z łodyżkami, dodać do cebuli, zwiększyć ogień, dołożyć kałamarnicę, zalać winem, dodać liście laurowe i rozmaryn. Gotować, a gdy białe wino niemal w całości wyparuje, podlać całość słodkim, deserowym winem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, bób, dusić 15-20 minut. Podawać w głębokim talerzu z chlebem.
2 liście laurowe
ma