Skip to main content

Satarasz – chorwackie leczo

Dalmacja, odc. 142

Składniki:

  • 600 g papryki
  • 600 g pomidorów lub pomidory w puszce
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 50 g boczku lub pancetty
  • 3 laski krajnskiej kobasicy (słoweńskiej parzonej kiełbasy)
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • olej lub smalec z mangalicy do smażenia
  • sól
  • cukier
img

Przygotowanie

W daniu tym warto użyć papryki nie hiszpańskiej albańskiej, igołomskiej bądź białej, chorwackiej pękatej. Leczo można przygotować w wersji wegańskiej, można dołożyć również pikantną papryczkę.

Na oleju lub smalcu zrumienić  boczek pokrojony w kostkę, następnie zmniejszyć ogień i w tłuszczu rozpuścić paprykę w proszku, dorzucić cebulę posiekaną w półplasterki i pokrojony czosnek. Zredukować ogień do możliwie niewielkiego, podlać odrobiną wody i smażyć aż cebula zmięknie, nie dopuszczając do przypalenia. Wkroić pomidory, posolić, gdy uwolni się woda dorzucić paprykę pokrojoną w pióra. Jeśli pomidory nie są słodkie, można dodać odrobinę cukru. Dusić 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić kiełbasę pokrojoną w plastry.

MięsaPrzepisy z YouTube

Satarasz – chorwackie leczo

Dalmacja, odc. 142

2 liście laurowe

ma