2 liście laurowe
ma
W daniu tym warto użyć papryki nie hiszpańskiej albańskiej, igołomskiej bądź białej, chorwackiej pękatej. Leczo można przygotować w wersji wegańskiej, można dołożyć również pikantną papryczkę.
Na oleju lub smalcu zrumienić boczek pokrojony w kostkę, następnie zmniejszyć ogień i w tłuszczu rozpuścić paprykę w proszku, dorzucić cebulę posiekaną w półplasterki i pokrojony czosnek. Zredukować ogień do możliwie niewielkiego, podlać odrobiną wody i smażyć aż cebula zmięknie, nie dopuszczając do przypalenia. Wkroić pomidory, posolić, gdy uwolni się woda dorzucić paprykę pokrojoną w pióra. Jeśli pomidory nie są słodkie, można dodać odrobinę cukru. Dusić 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić kiełbasę pokrojoną w plastry.
2 liście laurowe
ma