Skip to main content

Zupa porowo-serowa

Irlandia, odc. 138

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g irlandzkiego sera cheddar w wersji vintage
  • 50 g irlandzkiego sera z niebieską pleśnią
  • 3 pory (tylko białe części)
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami ziarnami
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

 

Irlandia słynie m.in. z dwóch serów – sera z porostem błękitnej pleśni i cheddaru. Można przygotować z nich doskonałą i treściwą zupę, która pozwala nasycić się w deszczowy dzień.

Roztopić masło w garnku, białe części porów pokroić w plasterki i wrzucić do masła. Dusić na średnim ogniu  7-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż pory zmiękną i zwiotczeją, ale nie zarumienią się. Cheddar zetrzeć na tarce (część odłożyć na bok, by posypać nim podawaną zupę), ser z niebieską pleśnią drobno posiekać, dodać je do garnka. Wymieszać aż ser się rozpuści, dodać dwie łyżeczki mąki, wymieszać dokładnie, dodać musztardę. Wlać bulion, zagotować i gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać posypane cheddarem i z białym pieczywem z chrupiącą skórką.

 

Przepisy z YouTubeZupy

Zupa porowo-serowa

Irlandia, odc. 138

2 liście laurowe

ma