2 liście laurowe
ma
Irlandia słynie m.in. z dwóch serów – sera z porostem błękitnej pleśni i cheddaru. Można przygotować z nich doskonałą i treściwą zupę, która pozwala nasycić się w deszczowy dzień.
Roztopić masło w garnku, białe części porów pokroić w plasterki i wrzucić do masła. Dusić na średnim ogniu 7-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż pory zmiękną i zwiotczeją, ale nie zarumienią się. Cheddar zetrzeć na tarce (część odłożyć na bok, by posypać nim podawaną zupę), ser z niebieską pleśnią drobno posiekać, dodać je do garnka. Wymieszać aż ser się rozpuści, dodać dwie łyżeczki mąki, wymieszać dokładnie, dodać musztardę. Wlać bulion, zagotować i gotować 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać posypane cheddarem i z białym pieczywem z chrupiącą skórką.
2 liście laurowe
ma