Irlandzka miłość do masła jest zauważalna w tamtejszych sklepach. Zaobserwować można ją choćby w wielkości kostek, które osiągają nawet 450 gramów. Gotowanie na miejscową modłę sprawia jednak, że z kostki takowej nie zostaje za wiele. Co ważne, podstawowe irlandzkie masło jest masłem solonym. Jeśli nie znajdziemy takiego, możemy posolić je na patelni
Ryba
Filety posolić i popieprzyć, otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać masło, smażyć rybę 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu położyć na talerzu na brokułach bimi.
Brokuły bimi
W garnku rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć na nim brokuły bimi (wystarczy kilka minut, by jedynie je zblanszować). Posypać solą i pieprzem, podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut, następnie pozwolić wodzie odparować. Po zmięknięciu wyłożyć je na talerz, podawać na nich rybę.
Sos
Na patelnię po smażeniu ryby wlać sok z połowy cytryny. Posiekać natkę pietruszki i białe części cebuli dymki, dorzucić na patelnię, oprószyć pieprzem i dusić dwie minuty. Na sam koniec dorzucić na patelnię masło i mieszać aż do uzyskania emulsji. Polać nim rybę.