Skip to main content

Mussaman curry

Tajlandia, odc. 121

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 2 szalotki
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki pasty mussaman curry
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka cukru (palmowego, białego lub brązowego)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • garść orzeszków ziemnych uprażonych na patelni
  • dwie gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka ziarenek kardamonu
  • 2 liście laurowe
img

Przygotowanie

Mussaman curry to danie emblematyczne dla południowej części Tajlandii. Jest to odbicie pewnego rodzaju słynnej indonezyjskiej potrawy o nazwie beef rendang, wykonuje się je jednak z kurczakiem. Jest to danie niemal ekspresowe, idealne dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką.

Na suchym woku kilka chwil prażyć anyż, korę cynamonu, anyż. Gdy te zaczną się dymić, wlać połowę mleka kokosowego, dodać pastę curry, gotować kilka minut, aż sos się zredukuje, następnie dolać resztę mleka, wrzucić liście laurowe. Pokroić w paski kurczaka, szalotkę w pióra a ziemniaki w kostkę, dodać wszystko do sosu. Wrzucić garść orzeszków, gotować 10 minut. Dodać kilka plastrów niezbyt ostrej papryczki, sos rybny, pastę z tamaryndowca, cukier. Gotować jeszcze 5 minut, podawać z ryżem jaśminowym.