Som Tam Thai to tajska sałatka o cudownie odświeżającym smaku, którą z łatwością można wykonać w Polsce. Papaję, która jest głównym składnikiem, zastąpić w owej sałatce można niedojrzałym mango, zielonym jabłkiem w typie Granny Smith (do przygotowania tych bardzo przydatna będzie obieraczka julienne) bądź białą kapustą (pokrojoną na mandolinie). Do przygotowania bardzo przydatna będzie obieraczka julienne. W wersji wegańskiej można pominąć suszone krewetki a sos rybny zastąpić sosem sojowym. Wspięgę wężowatą, azjatycki rodzaj fasolki, zamienić można blanszowaną fasolką szparagową lub obranym z włókien groszkiem cukrowym.
W misce połączyć sos rybny, cukier i sok z limonki w proporcjach, które pozwolą uzyskać pożądany smak. W moździerzu rozbić chili i czosnek, dodać orzeszki i krewetki suszone oraz pomidorki koktajlowe, rozbić i wymieszać. Do masy dodać fasolkę, rozgnieść ją, następnie wymieszać powstała masę razem z sosem i papają. Podawać przystrojone listkami tajskiej bazylii lub kolendry.