Skip to main content

Pescado en Tikin Xic

Meksyk, odc. 118

Składniki:

  • 3 filety z kulbina (corvina) lub dorsza
  • 2 łyżki pasty achiote
  • 4 kwaśne pomarańcze lub grejpfruty
  • 1 limetka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cebula
  • 1 nieostra papryka
  • 2 cebule
  • liście bananowca lub kukurydzy do zawijania ryby (lub folia aluminiowa)
  • kilka listków epazote (komosy piżmowej)
  • sól
img

Przygotowanie

W poniższym przepisie kwaśne pomarańcze, które bardzo trudno dostać w Polsce, zamienić można grejpfrutami. Niezależnie od tego, którego z owoców użyjemy, należy go bardzo dokładnie obrać ze skórki, by gorycz nie przedostała się do wyciśniętego soku. Kulbina zastąpić można inną rybą o białym mięsie, np. dorszem.

Wycisnąć sok z limetki i pomarańczy (należy je dokładnie obrać, by gorycz ze skórki nie przeszła do soku), wycisnąć i wlać do płaskiego naczynia. W soku rozpuścić pastę achiote, dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać. Rybę natrzeć solą z obu stron, zanurzyć w marynacie i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie filety przełożyć na liście bananowca, obłożyć pokrojonymi w plastry pomidorami, cebulą i papryką oraz komosą piżmową, wszystko zawinąć i zabezpieczyć folią aluminiową. Włożyć do rozgrzanego na 200 st. C i piec 10-15 minut. Podawać z tortillą lub czipsami totopos i ostrym sosem.