Poniższy przepis to moja wariacja na temat Crêpes Suzette – naleśników w sosie pomarańczowym. Chorwackie mandarynki i piwo mandarynkowe to coś, co zwykłe naleśniki zamieni w rzecz cudowną i niebanalną, choć niezwykle prostą w przygotowaniu.
Naleśniki:
W misce połączyć mąkę pszenną, jajko, sól i piwo mandarynkowe w proporcjach, które pozwolą uzyskać lejące się ciasto na naleśniki. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju, usmażyć pierwszego naleśnika, w razie potrzeby dodać piwa, soli lub mąki. Usmażyć naleśniki.
Na rozgrzaną patelnię wysypać cukier, rozpuścić go i podgrzewać aż zacznie się karmelizować, następnie, ciągle mieszając, stopniowo dolewać sok mandarynkowy, dodać masło i wymieszać, gotować minutę, aż składniki połączą się w gęstą emulsję. Do sosu włożyć naleśniki złożone w trójkąt, chwilę smażyć z obu stron w sosie. Na koniec polać destylatem.