Skip to main content

Kaszubska zupa rybna

Polska, odc. 110

Składniki:

  • 3 okonki lub kilka płotek lub karasi
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • żółka z 2 jajek
  • 2 litry wody
  • 1 cytryna
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki razem z natką
  • 1 łyżka mąki
  • 3 liście laurowe
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
img

Przygotowanie

Kaszubska część Pomorza była częścią biedną, obfitującą jednak w jeziora. Stąd nie może dziwić nas, że rybę ową podawano na rozmaite sposoby. Wśród nich odnaleźć możemy przepis na zupę rybną, na którą składają się składniki powszechnie występujące w każdym domu (w poniższym przepisie zastąpiłem jedynie ocet cytryną). Mimo absolutnej prostoty składników otrzymujemy rzecz wyborną.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, marchewki i cebule przekrojone na pół, gotować pod przykryciem pół godziny. Po tym czasie dodać kawałek skóry z cytryny obranej z białej części. Do drugiego garnka włożyć wypatroszone i oskrobane ryby z głowami i ogonami. Wywar odcedzić, zalać nim ryby, gotować 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie rybę wyjąć i oddzielić mięso od ości i skóry, zupę pozostawić na ogniu. W międzyczasie w miseczce wymieszać śmietaną z mąką i zahartować ją wlewając do niej dwie chochelki wywaru, następnie wlać ją do zupy mieszając, zagotować. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki, obrane mięso z ryby. W misce rozmieszać żółtka jajek i sok z połowy cytryny, zahartować, dodać do zupy, dobrze wymieszać, nie dopuszczając do zagotowania. Podawać zupę bez dodatków lub z lanymi kluskami.