Skip to main content

Konfitura z żurawiny z gruszką

Polska, odc. 110

Składniki:

  • 500 g żurawiny bagiennej świeżej lub mrożonej
  • pół szklanki piwa żurawinowego
  • cukier w zależności od preferencji
  • 3 gruszki Konferencja
img

Przygotowanie

Kaszubskie bagna obfitują w żurawinę. A żurawina to owoc niezwykle wszechstronny – można ją wszakże podawać na słodko do deserów, rozpuszczać w herbatach czy przystrajać sery oraz mięsa. Gruszki w poniższym przepisie zamienić można na jabłka – najlepsza będzie odmiana Złota Reneta.

Żurawinę wrzucić do garnka, podgrzać aż owoce puszczą sok, podlać piwem żurawinowym. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, dodać połowę. Gotować, aż żurawina się rozpadnie i uzyska pożądaną konsystencję. Pod koniec gotowania dodać resztę gruszek, w zależności od preferencji posłodzić.

Jarzyny i dodatkiPrzepisy z YouTube

Konfitura z żurawiny z gruszką

Polska, odc. 110