Skip to main content

Grecka zupa pomidorowa z orzo

Grecja, odc. 107

Składniki:

  • 6 pomidorów lub puszka pulpy pomidorowej
  • 4 łyżki makaronu orzo
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 seler naciowy razem z natką
  • 250 ml czerwonego wina
  • 200 ml greckiej oliwy
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
img

Przygotowanie

To, co Polaków jednoczy, to miłość do zupy pomidorowej. Nie jesteśmy jednak w tym uczuciu osamotnieni, miłość ta bowiem łączy nas z Grekami. Poniższy przepis na zupę pomidorową pochodzi oryginalnie z Zakynthos, zupa ta jednak jest jadana przez wszystkich w okolicy.

Od pomidorów odciąć piętkę i zetrzeć je do miski, odrzuciwszy twardą część. Wlać pomidory do garnka, rozrzedzić wodą, zagotować. Czosnek rozgnieść tak, by się nie rozpadł, cebulę obrać, naciąć i dodać w całości do zupy wraz z drobnym posiekano selerem naciowym i jego natką, dodać oliwę, wino, cukier, sól i cynamon. Gotować 15-20 minut pod przykryciem aż seler zmięknie. Wyłowić cebulę i czosnek, w razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, następnie dodać makaron orzo, gotować 10 minut aż makaron zmięknie. Podawać na gorąco lub, latem, na zimno.

Przepisy z YouTubeZupy

Grecka zupa pomidorowa z orzo

Grecja, odc. 107