To, co Polaków jednoczy, to miłość do zupy pomidorowej. Nie jesteśmy jednak w tym uczuciu osamotnieni, miłość ta bowiem łączy nas z Grekami. Poniższy przepis na zupę pomidorową pochodzi oryginalnie z Zakynthos, zupa ta jednak jest jadana przez wszystkich w okolicy.
Od pomidorów odciąć piętkę i zetrzeć je do miski, odrzuciwszy twardą część. Wlać pomidory do garnka, rozrzedzić wodą, zagotować. Czosnek rozgnieść tak, by się nie rozpadł, cebulę obrać, naciąć i dodać w całości do zupy wraz z drobnym posiekano selerem naciowym i jego natką, dodać oliwę, wino, cukier, sól i cynamon. Gotować 15-20 minut pod przykryciem aż seler zmięknie. Wyłowić cebulę i czosnek, w razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku, następnie dodać makaron orzo, gotować 10 minut aż makaron zmięknie. Podawać na gorąco lub, latem, na zimno.