Skip to main content

Risotto z pomidorami i czerwonym winem

Grecja, odc. 102

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 0,5 litra czerwonego wina
  • 250 ml bulionu jarzynowego
  • 1 puszka pulpy pomidorowej lub starte świeże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 szczypty rozmarynu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
img

Przygotowanie

Risotto z pomidorami i czerwonym winem jest swego rodzaju odpowiedzią na pastasciutta, domowy makaron z sosem pomidorowym. Jest to danie wegańskie i błyskawiczne, ponieważ używam ryżu przygotowanego wcześniej termicznie, stąd przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej, niż 15 minut.

Cebulę drobno posiekać, poddusić na oliwie, dodać posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn, ryż, czerwone wino. Wymieszać, gotować aż ryż wchłonie całe wino, następnie dodać bulion, liść laurowy, pomidory, koncentrat pomidorowy, posolić i gotować, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie wszystkie. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać w głębokim talerzu polane oliwą.

Potrawy z ryżu i makaronuPrzepisy z YouTube

Risotto z pomidorami i czerwonym winem

Grecja, odc. 102