Poniższy przepis pozwoli kminkofobom zrozumieć kminkofilów, ponadto doskonale pasuje do wielkanocnej białej, smażonej kiełbasy. Co najważniejsze – w efekcie końcowym nie ma ani ziarnka kminku, gdyż zostaje on uprzednio odcedzony.
Przygotować wywar jarzynowy z dużą ilością pieprzu w ziarnach, liścia laurowego oraz kilkoma ziarnami kolendry. Każdą laskę kiełbasy nakłuć, włożyć do gorącego, powoli gotującego się wywaru, parzyć 15-20 minut. Kiełbasę wyjąć z bulionu, wywar odcedzić, zredukować i zdjąć tłuszcz, rozlać po 250 ml do dwóch garnków. Kiełbasę podawać usmażoną na patelni z sosem kminkowym i chrzanowym.
Sos kminkowy
W garnku zagrzać wywar z gotowania kiełbasy, dodać dużą ilość kminku i zetrzeć kilka szczypt gałki muszkatołowej. Redukować 20 minut. W innym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę masła i podsmażyć mieszając, aż uzyskamy lekko podsmażoną zasmażkę. Przez sitko wlać wywar z kminkiem cały czas energicznie mieszając, zagotować, dodać zahartowaną śmietanę i zagotować, ciągle mieszając aż do zgęstnienia sosu. Dodać pieprzu i soli i ewentualnie cukru do smaku.
Sos chrzanowy
Wywar z gotowania kiełbasy redukować 20 minut. W innym garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę masła i podsmażyć mieszając, aż uzyskamy lekko podsmażoną zasmażkę. Dodać chrzan, zahartowaną śmietanę i zagotować, ciągle mieszając aż do zgęstnienia sosu. Dodać pieprzu i soli i ewentualnie cukru do smaku.