Kuchnie niemieckie znają mnóstwo przepisów na zupy ziemniaczane, ten wywodzi się z Badenii, regionu graniczącego z Francją, słynącego z wyszukanych potraw. Jakość grzanek zależy od rodzaju użytej pasztetówki, mnie najbardziej smakują z niemiecką pasztetówką z gęsiną, która też pojawia się w naszych sklepach.
W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną szalotkę, zeszklić ją. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojona w kostkę marchew i oczyszczone kurki (jeśli małe, to całości, duże przekrojone na pół. Mieszając dusić kilka minut, wlać bulion, dodać szafran, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min., doprawiając na końcu solą i pieprzem. Pasztetówkę wycisnąć z jelita do miseczki, doprawić majerankiem i pieprzem, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić z obu stron kromki chleba, odsączyć w ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, posmarować pasztetówką, pokroić w kosteczki, kłaść grzanki do każdej porcji, podawać.