Skip to main content

Zupa ziemniaczana z kurkami i szafranem oraz grzankami z pasztetówką

Niemcy

Składniki:

  • 700 g sałatkowych ziemniaków (typ kulinarny A)
  • 200 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 3 szalotki
  • 1 duża marchewka
  • 1.5 l bulionu jarzynowego
  • szczypta szafranu
  • 150 g dobrej pasztetówki (np. z gęsiną)
  • szczypta majeranku
  • 4 kromki ciemnego żytniego chleba
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Kuchnie niemieckie znają mnóstwo przepisów na zupy ziemniaczane, ten wywodzi się z Badenii, regionu graniczącego z Francją, słynącego z wyszukanych potraw. Jakość grzanek zależy od rodzaju użytej pasztetówki, mnie najbardziej smakują z niemiecką pasztetówką z gęsiną, która też pojawia się w naszych sklepach.

W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną szalotkę, zeszklić ją. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojona w kostkę marchew i oczyszczone kurki (jeśli małe, to całości, duże przekrojone na pół. Mieszając dusić kilka minut, wlać bulion, dodać szafran, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min., doprawiając na końcu solą i pieprzem. Pasztetówkę wycisnąć z jelita do miseczki, doprawić majerankiem i pieprzem, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić z obu stron kromki chleba, odsączyć w ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, posmarować pasztetówką, pokroić w kosteczki, kłaść grzanki do każdej porcji, podawać.

Zupy

Zupa ziemniaczana z kurkami i szafranem oraz grzankami z pasztetówką

Niemcy