Skip to main content

Krem z cykorii z białym pszenicznym piwem

Belgia

Składniki:

  • 4 główki cykorii
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 4 duże mączyste ziemniaki
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 bouquet garni (liść laurowy, gałązka tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu - wszystko wsadzone w gazę i związane)
  • 300 ml białego pszenicznego piwa
  • 1 bulionu z drobiu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Klasyczny belgijski przepis, ale piwo nie musi być z Belgii, chodzi tylko o to, by było białe pszeniczne. Dodatek cukru łagodzi charakterystyczną goryczkę cykorii. Zupę można podawać z grzankami z pieczywa albo groszkiem ptysiowym.

Cykorie przeciąć wzdłuż na pół, wyciąć głąby, pokroić w paski. W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać cykorię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukier, dusić na niewielkim ogniu ok. 15 min., kilka razy mieszając. Dodać piwo, bulion, bouquet garni, gotować na małym ogniu 1 godz. Wyjąć gazę z bouquet garni, całość zmiksować, dodać śmietankę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, podawać.

Zupy

Krem z cykorii z białym pszenicznym piwem

Belgia