Skip to main content

Szparagowa zupa krem

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • obierki i zdrewniałe końcówki z dwóch pęczków szparagów
  • 2 l bulionu jarzynowego (najlepiej domowego)
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta cukru
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • świeży koperek do posypania
img

Przygotowanie

Szparagi przygotować, jak w podstawowym przepisie, obrane przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki, obierki i zdrewniałe końce zalać bulionem jarzynowym i gotować ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Odcedzić, przeciskając na sitku zdrewniałe końcówki. Do przecedzonego wywaru dodać pokrojone obrane szparagi z lodówki (bez główek), gotować ok. 20 min., zmiksować na gładki krem. Dodać główki szparagów, gotować ok. 5 min. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić cukrem, świeżo zmielonym białym pieprzem i ew. solą, zdjąć garnek z ognia, stopniowo wmieszać żółtka, podawać, posypawszy każda porcję posiekanym koperkiem.

Zupy

Szparagowa zupa krem