Skip to main content

Brotchán foltchep – zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi

Irlandia

Składniki:

  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki drobnej owsianki
  • 2 łyżki masła
  • 4 duże pory
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18 proc. (ewentualnie)
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2-3 surowe kiełbaski wieprzowe
img

Przygotowanie

W garnku zagotować bulion z mlekiem, wsypać owsiankę i trzymać na małym ogniu. W osobnym naczyniu rozgrzać masło, dodać oczyszczone, pokrojone w grube plastry pory i dusić na małym ogniu, aż częściowo zmiękną. Dodać do zupy, gotować na małym ogniu ok. 20 min. Dodać śmietankę (nie jest to konieczne), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotować. Osobno usmażyć kiełbaski na patelni grillowej, pokroić w plastry, nałożyć je do talerzy, wlać porcje zupy, podawać.

Zupy

Brotchán foltchep – zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi

Irlandia