Skip to main content

Zupa z jagnięciną i suszonymi morelami

Składniki:

  • 250 g suszonych moreli
  • 800 g łopatki jagnięcej
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • pęczek kolendry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól
img

Przygotowanie

Morele zalać wodą i odstawić na 2 – 3 godziny.

Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości posolonego wrzątku i gotować 10 – 15 minut. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i podsmażyć je w drugim garnku na maśle, a gdy się lekko zrumieni, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić razem z mięsem kilka minut. Wywar spod mięsa oraz morele z wodą, w której się moczyły połączyć z podduszonym mięsem wraz z cebulą, dodać pastę pomidorową oraz szczyptę papryki, gotować do miękkości, soląc do smaku. Wsypać posiekaną natkę kolendry, podawać.

Zupy

Zupa z jagnięciną i suszonymi morelami