Skip to main content

Pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g pszennej mąki
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • grzyby wcześniej ugotowane na wywar do barszczu (100 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
img

Przygotowanie

Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je wpierw nożem (masło musi być miękkie), potem zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią plastikową i odstawić na 30 min. do lodówki.

Na patelni stopić masło, zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę, dodać posiekane drobniutko grzyby, przesmażyć, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić do wystygnięcia.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem do wina kółka, na każde kłaść nieco farszu, dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na blasze i piec w piekarniku, aż pierożki się zezłocą. Podawać na ciepło razem z barszczem (można odgrzać w piekarniku)