Skip to main content

Ciasto na tarty wytrawne

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • Ponadto potrzebne będą:
  • papier do pieczenia
  • garść suchej fasoli
img

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmieszać – masło powinno być schłodzone w lodówce tak, aby można je pokroić w kosteczkę i w takim stanie zmieszać. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Uformować kulę, włożyć do lodówki na pół godziny.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość około pół centymetra i wyłożyć nim okrągłą formę na tarty, pamiętając o brzegach. Ponakłuwać w kilkunastu miejscach widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i przycisnąć go wysypując na wierzch garść fasoli.

Piec w temp. 180 st. ok. 15 minut.

Takie formy ciasta można przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej.

Bez kategorii

Ciasto na tarty wytrawne

Najnowsze odcinki