Skip to main content

Fritatta z pastasciutty

Dalmacja, odc. 100

Składniki:

  • Miska makaronu w sosie pomidorowym (pastaciutta)
  • 6 dużych jajek
  • 1 ostra papryczka
  • oliwa do smażenia
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
img

Przygotowanie

Z resztek makaronu w sosie pomidorowym można przygotować rzecz wyśmienitą, a niewymagającą wiele czasu – idealną zatem, gdy pojawią się u nas niezapowiedziani goście.

Posiekać papryczki pepperoncino, dorzucić do makaronu. Wbić kilka jajek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, wylać na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć kilka minut, aż jedna strona się zarumieni. Przewrócić na drugą stronę przy użyciu pokrywki lub talerza, usmażyć. Podawać na dużym półmisku.