Skip to main content

Kluski dyniowe z masłem szałwiowym

Włochy, odc. 125

Składniki:

  • Kluski
  • 1 dynia piżmowa
  • 250 ricotty lub gładkiego twarogu do serników
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • parmezan do podania
  • Masło szałwiowe:
  • 100 g masła
  • kilka świeżych liści szałwii
img

Przygotowanie

 

Prażucha jest rzeczą zapomnianą niesłusznie. Niegdyś jadano tę arcyprostą potrawę w całym Beskidzie i nie tylko. Jej nazwa wzięła się stąd, że mąkę należy najpierw uprażyć na patelni, co pozwala uzyskać cudowny, lekko orzechowy smak. Wędzoną słoninę z  mangalicy zamienić można rzecz jasna boczkiem.

Na suchej patelni uprażyć mąkę ciągle mieszając i uważając, by jej nie przypalić. Mąkę przesypać i stopniowo wlewać wrzącą wodę (w proporcji 1:1 z mąką) ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. na 20 minut. Ze słoniny odciąć skórkę, pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Wyjąć z piekarnika garnek z mąką i łyżką nakładać na talerz kluski, każdorazowo mocząc wcześniej łyżkę w wytopionym tłuszczu. Porcję posypać skwarkami i pokruszoną bryndzą.

Bez kategoriiPrzepisy z YouTube

Kluski dyniowe z masłem szałwiowym

Włochy, odc. 125