Knedle to rzecz, która rzadko podawana jest w restauracjach, jest zaś bardzo chętnie jadana w domach – w szczególności tych austriackich.
Knedle:
Do garnka wlać mleko, dodać masło, posolić, rozgrzać aż mleko się rozpuści, następnie stopniowo wsypywać, ciągle mieszając, mąkę. Po uzyskaniu lepkiego ciasta dodać jajko i dokładnie wyrobić ciasto aż do uzyskania konsystencji pozwalającej ulepić knedle (w razie potrzeby dodać drugie jajko). Uformować knedle, włożyć je do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut. Podawać na sosie z gorgonzoli i posypane posiekanym szczypiorkiem.
Sos:
Na patelnię wlać mleko, śmietankę, pokrojoną w kostkę gorgonzolę bez skórki, gotować aż ser się rozpuści. W miseczce rozmieszać mąkę z wodą, dodać do sosu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.