Skip to main content

Knedle z kasy gryczanej w sosie z gorgonzolą

Austria, odc. 111

Składniki:

  • Knedle:
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki gryczanej z grubego przemiału
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • świeżo posiekany szczypiorek
  • sól z dodatkiem alpejskich ziół
  • Sos:
  • 200 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 28%
  • 150 g gorgonzoli łagodnej lub pikantnej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
img

Przygotowanie

Knedle to rzecz, która rzadko podawana jest w restauracjach, jest zaś bardzo chętnie jadana w domach – w szczególności tych austriackich.

Knedle:

Do garnka wlać mleko, dodać masło, posolić, rozgrzać aż mleko się rozpuści, następnie stopniowo wsypywać, ciągle mieszając, mąkę.  Po uzyskaniu lepkiego ciasta dodać jajko i dokładnie wyrobić ciasto aż do uzyskania konsystencji pozwalającej ulepić knedle (w razie potrzeby dodać drugie jajko). Uformować knedle, włożyć je do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut. Podawać na sosie z gorgonzoli i posypane posiekanym szczypiorkiem.

Sos:

Na patelnię wlać mleko, śmietankę, pokrojoną w kostkę gorgonzolę bez skórki, gotować aż ser się rozpuści. W miseczce rozmieszać mąkę z wodą, dodać do sosu aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Bez kategoriiPrzepisy z YouTube

Knedle z kasy gryczanej w sosie z gorgonzolą

Austria, odc. 111