Skip to main content

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłej wody
  • Farsz:
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki grzybowego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki masła
img

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i nasypać szczyptę. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając wodę. Potem wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto – powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Odłożyć i przykryć szmatką, żeby nie wysychało.

Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na co najmniej godzinę. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Osączyć (ale wody nie wylewać) i drobniutko posiekać (można też zmielić). Kapustę, jeśli kwaśna, przepłukać i odcisnąć. Dość drobno pokroić.

Cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju, aż się zazłoci. Dodać kapustę, grzyby, wodę spod grzybów, sos sojowy. Dusić na średnim ogniu, często mieszając, aż wyparuje cały płyn. Ostudzony farsz doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać na jednolitą masę.

Z ciasta uformować kulę i pokroić na ok. dwucentymetrowe plastry. Każdy plaster obtoczyć w mące i rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką (żeby się nie kleiło do wałka). Ciasto powinno być cienkie. Wyciąć z ciasta kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w dużym garnku z osoloną wodą, aż wypłyną.

Podawać polane lekko podsmażonym masłem.