Skip to main content

Piwne naleśniki z farszem grzybowym

(Polska)

Składniki:

  • Farsz:
  • 400 g boczniaków lub mieszanki grzybów hodowlanych
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula
  • garść natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • piwo w stylu grodziskim do podlewania
  • Pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 200 ml piwa w stylu grodziskim
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka ziaren kminku
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
img

Przygotowanie

Farsz:

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i masło, przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Grzyby pokroić w paski i dodać na patelnię. Posolić, by grzyby oddały wodę, smażyć do ich zarumienienia. Następnie podlać odrobiną piwa, dodać natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Dusić do zmięknięcia grzybów, podlewając ponownie odrobiną piwa, gdy to wyparuje. Osolić delikatnie śmietanę, dodać do grzybów, wymieszać, zagotować i zawijać w naleśniki.

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, posolić, wsypać proszek do pieczenia. Mieszając wlewać powoli piwo do uzyskania pożądanej konsystencji, dodać odrobinę ziaren kminku. Smażyć na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju.

 

Jarzyny i dodatkiBez kategorii

Piwne naleśniki z farszem grzybowym

(Polska)

Najnowsze odcinki