Skip to main content

Piwne naleśniki z grzybowym farszem

Polska, odc. 183

Składniki:

  • Farsz:
  • 400 g boczniaków lub mieszanki grzybów hodowlanych
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 duża cebula
  • garść natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • piwo w stylu grodziskim do podlewania
  • Pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 200 ml piwa w stylu grodziskim
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka ziaren kminku
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
img

Przygotowanie

Farsz:

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i masło, przesmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Grzyby pokroić w paski i dodać na patelnię. Posolić, by grzyby oddały wodę, smażyć do ich zarumienienia. Następnie podlać odrobiną piwa, dodać natkę pietruszki i doprawić pieprzem. Dusić do zmięknięcia grzybów, podlewając ponownie odrobiną piwa, gdy to wyparuje. Osolić delikatnie śmietanę, dodać do grzybów, wymieszać, zagotować i zawijać w naleśniki.

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, posolić, wsypać proszek do pieczenia. Mieszając wlewać powoli piwo do uzyskania pożądanej konsystencji, dodać odrobinę ziaren kminku. Smażyć na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju.

 

Bez kategoriiJarzyny i dodatkiPrzepisy z YouTube

Piwne naleśniki z grzybowym farszem

Polska, odc. 183

Najnowsze odcinki