Skip to main content

Jabłka w sosie waniliowym

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 150 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • mała garść rodzynek
img

Przygotowanie

Jabłka obrać, wydrążyć pestki i gotować 10 min w syropie ze 100 g cukru rozpuszczonymi w 800 ml wody, następnie wyjąć je, odcedzić i odstawić do ostudzenia. Rodzynki namoczyć w filiżance z gorącą wodą.

Ćwierć litra mleka zagotować z wanilią, wyjąć wanilię. Resztę mleka (50 ml) wymieszać z mąką i połączyć z ugotowanym mlekiem.

Żółtka utrzeć z resztą cukru (50 g). Podczas ucierania stopniowo dolewać mleko. Dodać masło, ubijać 15 min na parze. Dosypać odcedzone rodzynki, wymieszać.

Jabłka włożyć do miseczek i zalać sosem.

Można je jeść na zimno, ale najlepsze są podawane na ciepło.

Desery

Jabłka w sosie waniliowym

Najnowsze odcinki