Przepis na ów mazurek pochodzi z mych rodzinnych archiwów, a nie z Bośni, bowiem tam mazurków raczej nie pieką, choć bardzo często używają w kuchni migdałów i orzechów laskowych, podstawy tej słodyczy.
Białka ubić z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę, wymieszać delikatnie ze zmielonymi, wcześniej sparzonymi i obranymi z łupek orzechami laskowymi i zmielonymi wraz z łupkami migdałami oraz drobno posiekaną czekoladą. Masę nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 150 ° C 45-60 min. W misce należy utrzeć cukier puder z gorącym mlekiem, roztopionym masłem i kawą. Tak przygotowany ciepły lukier rozprowadzić po wierzchu i bokach ostudzonego, wyjętego z formy mazurka. Wierzch udekorować sparzonymi, obranymi z łupek orzechami laskowymi i migdałami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.