Skip to main content

Mazurek czekoladowy

Wielkanoc, odc. 126

Składniki:

  • Mazurek:
  • 7 białek
  • 80 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 g cukru
  • 80 g mąki krupczatki
  • masło do wysmarowania formy
  • konfitura do nasmarowania mazurka (np. z róży lub morelowa)
  • Polewa czekoladowa;
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
img

Przygotowanie

Nie jest to mazurek klasyczny, kruchy, lecz zgodnie z rodzinnymi annałami właśnie tak się go nazywa. Przepisu tego nie wymyśliłem ja – wziąłem go zapewne od jakiejś prababuni.

W garnku rozpuścić masło z czekoladą i cukrem i mieszając gotować aż cukier się rozpuści, następnie wlać do miski. Białka ubić na sztywną pianę, połowę z nich dodać do miski wraz z krupczatką, rozmieszać by nie było grudek. Dodać resztę białek i bardzo delikatnie wymieszać. Wlać do formy nasmarowanej masłem, piec 20 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z formy, poczekać aż wystygnie, posmarować cienką warstwą konfitury, polać całość polewą, na wierzch zetrzeć wiórki twardej czekolady.

Polewa

W mleku rozpuścić czekoladę, cukier i masło.

 

DeseryPrzepisy z YouTube

Mazurek czekoladowy

Wielkanoc, odc. 126