Skip to main content

Pascha

Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 ziarna kardamonu (lub szczypta zmielonego)
  • garść rodzynek
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sól
img

Przygotowanie

Pascha, wschodni tradycyjny wielkanocny deser, to rzecz do zrobienia arcyprosta. Tylko błagam, nie mówcie mi, że wolicie paschę bez rodzynek. Pascha musi mieć rodzynki! Lepiej natomiast nie używać do nich alkoholu – ja wiem, że namoczenie ich w rumie dodałoby im smaku, ale paschę je się na surowo i dzieci, uraczywszy się taką paschą, mogłyby się czuć po niej zbyt dobrze.

Do miski przełożyć twaróg, wbić jajka, dodać cukier puder w obu postaciach, zmielony kardamon, sparzone i odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą i postawionego w głębokim talerzu, przykryć i odstawić na minimum 12 godz. do lodówki. Paschę odwrócić na talerz, ozdobić bakaliami według uznania.

 

Najnowsze odcinki