Prosta i efektowna tarta. Aby się udała, należy użyć gładkiego twarogu, by w masie nie było grudek. Likier pomarańczowy można zastąpić świeżo wyciśniętym, przecedzonym sokiem z pomarańczy.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Wyrównać brzegi, schłodzić przez 30 min. Widelcem nakłuć ciasto w formie, nałożyć nań papier do pieczenia, obciążyć równomiernie suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piec ok. 15 min.
Formę wyjąć, zdjąć papier z ciasta i podpiekać je kolejne 10 min., aż się zrumieni. Delikatnie docisnąć placek, by opadł i zostawić do wystygnięcia. Ser utrzeć na gładką masę ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem i likierem. Następnie masę rozprowadzić na cieście, całość obłożyć przekrojonymi na połówki truskawkami, wcześniej umytymi i pozbawionymi szypułek. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem.