Skip to main content

Bakłażany z tłuczoną pszenicą (Melintzanes me xinohondros)

Grecja, odc. 130

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy
  • 3-4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-5 bakłażanów (długich)
  • 3 duże pomidory
  • Xinohondros (tłuczona pszenica z Krety) lub ser graviera lub żółty ser pokrojony w kostkę
  • Pęczek naci selera bulwiastego lub natki pietruszki
  • 1 szczypta oregano dzikiego lub 2 szczypty zwykłego
  • sól
img

Przygotowanie

Podstawą tego kreteńskiego dania są bakłażany i xinohondros, czyli coś, co „ma na czole wypisane Kreta”. Jest to tłuczona pszenica gotowana w kwaśnym kozim mleku i suszona słońca – źródło białka przygotowywane latem i zjadane zimą.

Cebulę pokroić w pióra i wrzucić do garnka z zimną oliwą. Włączyć ogień pod garnkiem, zeszklić cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodać pokrojone bakłażany i dusić kilka minut. Posolić, dodać starte na tarce pomidory i dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Dodać szczyptę roztartego oregano  oraz pokrojoną nać selera lub natkę pietruszki, dusić około 5-7 min. Dodać xinohondros lub zamiennik (ser graviera lub inny żółty ser).

 

Jarzyny i dodatkiPotrawy z ryżu i makaronuPrzepisy z YouTube

Bakłażany z tłuczoną pszenicą (Melintzanes me xinohondros)

Grecja, odc. 130