Skip to main content

Banosz z sosem grzybowym lub bryndzą i skwarkami

(Ukraina)

Składniki:

  • Banosz:
  • 200 g kaszy kukurydzianej
  • 750 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • sól
  • Bryndza ze skwarkami:
  • 150 g wędzonej słoniny
  • 200 g bryndzy
  • Sos grzybowy:
  • 300 g świeżych grzybów
  • 100 g masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
img

Przygotowanie

Banosz:
Śmietanę wlać do garnka, gdy się rozpuści wsypywać powoli kaszę
kukurydzianą i cały czas mieszać. Posolić, gotować cały czas mieszając ok. 30 min. do miękkości kaszy.

Sos grzybowy:
Grzyby oczyścić, pokroić w słupki, przesmażyć na maśle, posolić. Doprawić kwaśną śmietaną.

Banosz podawać z sosem grzybowym lub z bryndzą i skwarkami lub z samą bryndzą.

Jarzyny i dodatki

Banosz z sosem grzybowym lub bryndzą i skwarkami

(Ukraina)

Najnowsze odcinki